fbpx

PIERWSZY W POLSCE PORTAL O MIEJSKIM OGRODNICTWIE

Dzisiaj podrzucamy fajny zimowy temat, czyli kiełki w domu. Zielone światełko w długim, szarym tunelu polskiej zimy. Artykuł też jest nieco długi, więc od razu informacja dla niecierpliwych, co dokładnie w nim znajdziecie:

1. Co to są kiełki?

2. Dlaczego warto je jeść i czemu zawsze sobie o nich przypominamy zimą.

3. Siedem powodów, dla których lepiej je hodować niż kupować.

4. Instrukcja krok po kroku jak wyhodować kiełki na ligninie/wacie/gazie/sitku. 

INFORMACJA: Do zilustrowania tego artykułu używamy zdjęć naszych kiełków uprawianych w ziemi. To był interesujący eksperyment, ale nie polecamy tego sposobu uprawy. Obecność gleby sprawia, że nie możesz zjeść całych kiełków (naprawdę ciężko jest je dokładnie opłukać).  To marnowanie potencjału kiełków!

 

kiełki w domu

 

1. Co to w ogóle są kiełki?

Kiełki to nasiona, które pod wpływem wody (lub gleby) i światła (niektóre bez udziału światła) zaczynają się budzić do życia. Dzięki składnikom odżywczym zawartym w nasionie zaczyna ono przekształcać się w roślinę, wypuszczając liścienie (czyli tę zieloną część kiełków). Wystarczą do tego składniki zawarte w nasionku oraz woda (i trochę światła)! Żadnych nawozów czy kompostu.
Kiełki są niesamowicie wdzięczną uprawą: nie potrzebują dużo światła ani miejsca, nie potrzebują zbyt dużo Twojej uwagi, a ich hodowla, to czysta sprawa (są jednak pewne wyjątki, o czym pisałam powyżej, w informacji o naszej hodowli kiełków w ziemi). Kiełkować można nie tylko warzywa, ale także kwiaty, takie jak na przykład nasturcja czy słonecznik.

 

kiełki w domu słonecznik inspekty.pl

 

2. Kiedy i dlaczego warto je jeść?

Kiełki są kwintesencją rośliny. Wszystko, co w niej najlepsze zamknięte w mikroformie. Można je hodować cały rok. W naszym klimacie najbardziej się przydają jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Dostarczają Twojemu organizmowi witamin oraz wielu istotnych składników mineralnych. Są niskokaloryczne, co z jednej strony jest zaletą, ale z drugiej strony: ciężko uznać je za posiłek. Są cennym dodatkiem do posiłków.

Kiełki to absolutna bomba witaminową, ale też bomba smaku. Mieliście kiedyś okazję próbować kiełków kolendry, kopru włoskiego czy nasturcji? Ich smak jest tak niewiarygodnie mocny, że nawet ktoś, kto zna i lubi wymienione rośliny w ich dorosłej postaci, może mieć problem ze zjedzeniem kiełków. Wniosek? W tym maleńkich 2-3 listkach (a właściwie, to liścieniach) kryje się to, co najlepsze z rośliny.
Kiełki są lepszym źródłem składników mineralnych niż same nasiona. Część substancji zawarta w suchych nasionach jest nieprzyswajalna dla człowieka. Proces kiełkowania umożliwia nam przyswojenie większej ilości składników mineralnych.

 

 
kiełki w domu groszek
poradnik miejskiego ogrodnika 3

 

3. Siedem powodów, dla których powinieneś hodować kiełki w domu:

 

  1. Uprawa jest szybka i prosta: w ciągu kilku dni możesz cieszyć się ich smakiem.
  2. Możesz je uprawiać cały rok.
  3. Nie zajmują dużo miejsca: z małej powierzchni osiągasz spory plon.
  4. To sporo tańsze niż kupowanie gotowych kiełków w sklepie.
  5. Odległość od uprawy do talerza jest tutaj najmniejsza z możliwych.
  6. Możesz eksperymentować ze smakami.
  7. Zawartość łatwoprzyswajalnych składników odżywczych jest bardzo wysoka.

4. Jak wyhodować kiełki w domu krok po kroku

 

Na początek kilka ISTOTNYCH zasad:
  • Używaj tylko nasion przeznaczonych do kiełkowania (nie wszystkie się do tego nadają!);
  • Przestrzegaj zasad higieny: mokre środowisko kiełkowania sprzyja rozwojowi pleśni, a nie chcesz przecież, żeby całą Twoją uprawę zeżarła pleśń!
  • Dokładnie czyść pojemniki po kiełkach, zanim rozpoczniesz kolejną hodowlę;
  • Płucz nasiona, zanim ich użyjesz;
  • Nasiona mocz przez kilka godzin w wodzie, zanim zaczniesz je kiełkować.
  • Zaglądaj do kiełków 2-3 razy dziennie i dolewaj im wody, jeśli to konieczne.
kiełki inspekty.pl

 

Kiełki w domu możesz UPRAWIAĆ na kilka sposobów:

 

  1. W słoiku.
  2. W ziemi.
  3. W kiełkownicy.
  4. Na gazie/sitku/ligninie/wacie (tak jak rzeżucha na Wielkanoc).

Ten ostatni sposób jest najprostszy i nie wymaga żadnych zakupów, więc nim się zajmiemy.

 

Hodowla kiełków w domu krok po kroku:

 

  1. Wybrane nasiona zalej wodą i zostaw na kilka godzin do namoczenia.
  2. Przygotuj talerzyk, miskę lub inne niezbyt głębokie naczynie.
  3. Na dnie naczynia połóż warstwę ligniny, watę lub kilka warstw gazy. Możesz też użyć sitka ułożonego na misce lub garnku.
  4. Dokładnie opłucz namoczone nasiona.
  5. Wysyp nasiona jedną warstwą na przygotowany podkład ligninę, gazę, etc.)
  6. Nalej tylko tyle wody, żeby nasiona były wilgotne – rzecz w tym, żeby nasiona nie pływały w wodzie, a jedynie czerpały wilgoć z podłoża.
  7. Postaw całość na parapecie i codziennie uzupełniaj poziom wody.
  8. Po kilku dniach Twoje kiełki są gotowe do jedzenia.

Proste? No to do dzieła!