fbpx

PIERWSZY W POLSCE PORTAL O MIEJSKIM OGRODNICTWIE

Jak hodować sałatę w domu na balkonie lub na parapecie i po kilku tygodniach schrupać listki własnej sałaty? To dziecinnie łatwe! Sałata szybko rośnie i świetnie smakuje na kanapce z pomidorem i szczypiorkiem. To dlatego właśnie to warzywne trio opisałyśmy w naszym poradniku miejskiego ogrodnika

 

Żeby hodować sałatę w domu, będziesz potrzebować:

1. Pojemnik (jeśli to możliwe, użyj pojemnika z recyklingu!);

2. Ziemię do wysiewów (my używamy „ziemi uniwersalnej”);

3. Nasiona sałaty (sprawdź na opakowaniu sugerowany termin wysiewu: sałata rzymska na przykład woli ciepełko i wysiewa się ja trochę później niż masłową);

4. Drenaż (kamyki, keramzyt);

5. Używany worek foliowy (bo po co używać nowego, albo folii spożywczej, skoro możemy wykorzystać worek ponownie?);

6. Nożyczki;

7. Gumkę recepturkę.

8. Wykałaczkę.

Działamy!

1. Na dno pojemnika wsyp warstwę drenażu;

2. Na drenaż wsyp warstwę ziemi.

3. I teraz najlepsze: rozsyp nasiona sałaty. Nie za gęsto, żeby miały przestrzeń!

4. Przykryj nasiona około centymetrową warstwą ziemi.

5. Wytnij z worka kawałek folii trochę większy niż powierzchnia Twojego pojemnika.

6. Zamocuj folię na pojemniku za pomocą gumki recepturki.

7. Delikatnie zroś wodą.

8. Zrób w folii dziurki wykałaczką.

9. Całość postaw na nasłonecznionym parapecie.

10. Teraz pilnie obserwuj co się dzieje, raz dziennie zdejmuj folię i – jeśli trzeba – ponownie zraszaj ziemię.

11. Folię zdejmij całkowicie, kiedy spod ziemi wyjdzie większość siewek.

12. Jeżeli siewek jest za dużo (a pisałam, żeby nie siać tak gęsto :-)), to najsłabsze usuń. Nie wyrzucaj ich, może je spokojnie zjeść!

13. Jeśli Twój pojemnik był mały, a roślinek jest dużo, kiedy osiągną trochę większe rozmiary i wykształcą 2-3 liście, może je przesadzić po kilka sztuk do większej doniczki.

I gotowe!

poradnik miejskiego ogrodnika 3