fbpx
Ogród

Permakultura w praktyce

grządka permakulturowa

Parmakultura to sposób pracy z ziemią, który powoli zgłębiamy, z każdym sezonem odkrywając kolejne jego zalety. Nie będziemy dziś przypominać, co się kryje pod pojęciem permakultura, bo tego dowiecie się z tego artykułu. W skrócie: w permakluturze chodzi o to, żeby jak najmniej się napracować, ale uzyskać przy tym jak najlepszy efekt szanując przy tym ziemię i środowisko.

Jak wykorzystać zasady permakultury w budowaniu grządek podniesionych?

Jeśli już masz skrzynie (grządki podniesione), o których pisałyśmy w poprzednim artykule, to – zamiast wypełniać je po brzegi ziemią- zaplanuj je permakulturowo! Zyskasz obfite plony i oszczędzisz czas nie tylko w tym sezonie, ale także w kolejnym.

Przydadzą Ci się: kartony (szare, niefoliowane, bez taśmy, naklejek i elementów plastikowych), słoma, gałęzie, patyki, skoszona trwa (bez nasion i korzeni chwastów), obornik, ziemia, dżdżownice.
Zanim zaczniesz przeszukiwać internet w poszukiwaniu wymienionych wyżej materiałów, rozejrzyj się wokół! Może w ogródku są stare, zbutwiałe deski, rozbita doniczka gliniana, gałęzie, patyki, kawałki kory, resztki organiczne z ostatnich dni? Tak! Permakultura, to korzystanie z tego, co już mamy.

Warstwa po warstwie

1. Karton

Jeżeli w miejscu, w którym stawiasz grządkę, jest trawa, to nie musisz zdejmować darni! Rozłóż szczelnie kartony na trawie. Pamiętasz, co się dzieje pod wielkim kamieniem, kiedy go podniesiesz? Jak jest wilgotno i ile tam jest żyjątek? To samo zadzieje się pod kartonem! Karton odetnie światło trawie i momentalnie zaczną tam ciągnąć zastępy żyjątek wszelakich, które zamieszkując pod kartonem, dadzą mu drugie życie. Po jakimś czasie nie będzie już śladu ani po trawie, ani po kartonie: wszystko zmieni się w organiczne eldorado dla Twoich roślin. Karton polej wodą: procesy, na które czekasz, zadzieją się dużo szybciej!

kurs miejskie kiszenie
2. Słoma, gałęzie, patyki

Kolej na patyki, gałęzie, zbutwiałe deski, słomę, siano. Wrzuć teraz sporą warstwę materiału, który z czasem zamieni się w materię organiczną. Wspaniałe jest to, że te procesy będą działy się przez wiele miesięcy, dlatego układamy różne materiały na różnej głębokości. Te na dole będą dłużej się zmieniać w składniki odżywcze. Na patyki możesz wrzucić resztki organiczne z Twojej kuchni ostatnich dni.

3. Obornik, kompost

Czas na obornik lub kompost. Kolejną warstwą jest ziemia, więc teraz dodajesz warstwę, która najszybciej odda składniki mineralne Twoim roślinom. Tutaj wrzucić możesz skoszoną trawę i suche liście.

4. Ziemia

Na obornik wsyp ziemię, do której wsadzisz rośliny.

5. Dżdżownice

Jeżeli chcesz pomóc swojej grządce ożyć i bogacić się w substancje odżywcze, wpuść do ziemi trochę dżdżownic! Możesz je kupić w sklepie wędkarskim. Jedno pudełeczko powinno wystarczyć.

6. Ściółka

Ostatnia warstwa to słoma lub siano, czyli ściółka. Ściółka jest wspaniała, ponieważ dzięki niej to Ty decydujesz, gdzie rosną rośliny, a gdzie nie rośnie nic. Ściółka znacznie ogranicza ilość chwastów, ponieważ bez dostępu do światła, nie są w stanie rosnąć. Wystarczy, że sobie wyznaczysz miejsca do sadzenia lub siania, odsłaniając je spod wierzchniej warstwy słomy.

Et voila! Właśnie założyłeś swoją własną permakulturową podniesioną grządkę! Rozkładająca się stopniowo materia organiczna, która trafiła do skrzyni, będzie odżywiać Twoje warzywa.

Kasia i Dominika: pasjonatki roślin i zdrowego stylu życia. Sąsiadki, wielbicielki miejskich przyjemności oraz odpoczynku na łonie przyrody. Podróżujemy, podglądamy, uczymy się i zmieniamy nasze otoczenie. Postanowiłyśmy pokazać dzieciom (a przy okazji udowodnić sobie), że można wpływać na świat w którym żyjemy i zmieniać go na lepsze.

11 comments on “Permakultura w praktyce

  1. Czy tAka permakulturowa skrzynke mozna zrobic na balkonie? Chodzi mi glownie o to, ze na balkonie, bedzie miala ona dno a pod nim beton, i czy no taki karton i pozostale warstwy, zamiast sie pieknie rozkladac i uzyznic glebe, nie zaczna gnic?

    • Tak, jasne, że można to zrobić na balkonie! Nie martw się o karton: jeżeli to będzie zwykły, szary karton (bez folii, farby, nadruków), to na pewno powoli będzie się rozkładał. To samo dotyczy liści, trawy, gałęzi, które wrzucisz do skrzynki. Proces rozkładania się, o którym piszemy, nie jest gwałtowny, dzieje się powoli i pod warstwą ziemi, więc w zasadzie jest niezauważalny 🙂

  2. Piotrek 84

    Witam. Właśnie zrobiłem skrzynie – 5 szt
    Wymiary 3m x 1m x 0,5m wysokie.
    Czy na tak duże skrzynie mogę dac kilka warstw kartonów? (żeby ciut przyoszczedzic na reszcie) Słomy i kompost mam sporo, i ile cm ziemi dac na tak wysokie skrzynie?

    • Wszystko zależy od tego, co zamierzasz w niej uprawiać. Sałata czy szpinak nie potrzebują głębokiej warstwy ziemi, bo mają dość płytko korzenie. Jeśli jednak myślisz o warzywach korzeniowych albo dużych odmianach pomidorów i papryki, to warstwa ziemi powinna być głębsza, żeby rośliny mogły się dobrze zakorzenić. Proponuję ok 30-35cm ziemi. Pamiętaj, że w wartstwie ziemi możesz umieścić drobne gałązki oraz resztki organiczne (np. kuchenne), które z czasem będą się rozkładać i wzbogacać glebę.

    • Super opis, wielkie dzięki! Ja mam już skrzynie, ale przed ich zasypaniem naszła mnie myśl, czy nie wyłożyć środka folią, żeby deski tworzące skrzynie za szybko nie spróchniały? Obawiam się, czy nie będzie wtedy zbyt mało przewiewnie i ziemia nie zacznie mi gnić? Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

  3. Cześć! Będę mieć gotowe grządki dopiero w połowie czerwca. Czy jest sens cokolwiek jeszcze siać do gruntu? Czy postawić na sadzonki (o ile w ogóle)? Podpowiedzcie proszę czy nie będzie za późno na zagospodarowanie trzech grządek (ok. 80x120cm). Dziękuję!

    • Nie będzie za późno! Pomidory, paprykę, bakłażany warto uprawiać z rozsada. Koperek czy sałaty (np rukolę) możesz wysiać. Podobnie bazylię. Wyrośnie mniejsza, ale tak samo aromatyczna. Pory, selery, kapustne, ogróki: z rosaday, a groszek prosto do gruntu.

  4. Poradźcie proszę, jak przygotować podwyższone permagrządki na zimę? Póki co wyłożyłam na nie słomę, ale nie wiem, czy to dobry pomysł i ewentualnie co dalej… Za wszelkie wskazówki dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *