Uwielbiamy zioła w domu, a Wy?
Kilka listków lub mały kawałek gałązki wystarczy, żeby nieźle namieszać w garnku lub na talerzu. Od samego początku naszego miejskiego ogrodnictwa zioła były jego istotną częścią. Powiem więcej: zioła uprawiałyśmy jeszcze zanim powstał miejski ogródek! Zioła były uprawiane przez ludzi od czasów starożytnych. Przecież to nie tylko świetne i aromatyczne dodatki do potraw! Zioła pojawiły się w ludzkich siedliskach, jako rośliny o walorach leczniczych.
Każdy z nas marzył lub marzy o bazylii czy rozmarynie na parapecie. A najlepiej, to w ogóle o ziołowym ogródku w kuchni.
Wiele ziół w domu można uprawiać w wodzie
Dziś pokażemy Wam niezłą sztuczkę: jak mieć w zioła domu, ale niekoniecznie w doniczce z ziemią. Znika problem doniczek, podlewania przesadzania. Wiele roślin, w tym ziół, poradzi sobie świetnie w pojemniku z wodą, bez gleby! Co daje nam takie rozwiązanie? Jest czysto i wygodnie, a szklane pojemniki wyglądają na zdjęciach dużo ładniej, niż doniczki 🙂
1. Bazylia
Czemu bazylia otwiera listę? Bo pięknie wygląda, podkręca smak nie tylko sosów pomidorowych, a w dodatku całkiem nieźle sobie radzi w naszym klimacie. O uprawie bazylii i innych ziół, pisał dla nas kiedyś Łukasz z BezOgródek. To fajny artykuł, warto do niego zajrzeć! Bazylia uwielbia światło i ciepło. Wiemy, że w naszym klimacie w zimie światła nie ma za dużo, ale w kuchni jest ciepło, więc postawmy butelkę z wodą i bazylią blisko okna, najlepiej o południowej wystawie: powinna tam sobie świetnie poradzić!
2. Oregano
Zawsze dobrze jest mieć świeże oregano w domu! Łatwo rośnie w wodzie i jest ciekawym uzupełnieniem śródziemnomorskich potraw (pizza!!!)
Ale nie tylko! Spróbujcie dodać odrobinę oregano do kotletów mielonych (zarówno mięsnych, jak i roślinnych)!
3. Tymianek
W medycynie naturalnej używany jest jako naturalny środek na infekcje dróg oddechowych. Czy ktoś jeszcze oprócz mnie pamięta z dzieciństwa syrop tymiankowy na kaszel? Tymianek ma delikatne, cienkie gałązki, więc postaraj się nie zapomnieć o nim i nie zostawić bez wody. W sezonie grzewczym obserwuj roślinę i zraszaj ją od czasu do czasu: to zapobiegnie przesuszeniu.
4. Rozmaryn
Sadzonki rozmarynu długo zapuszczają korzenie, ale ta roślina dobrze rośnie i jest bardzo wytrwała. Wystarczy spojrzeć na grubość jego gałązek i igieł! A poza tym rozmaryn, jako jedyny z całej listy, suszony smakuje niemal tak dobrze, jak świeży. W związku z tym, że rozmaryn jest długowieczny i może rosnąć latami, jest idealnym ziołem do domowej uprawy.
5. Mięta
Jedno z najłatwiejszych w obsłudze ziół! Niewymagające, szybko się rozrasta i doskonale smakuje w koktajlach owocowych i warzywnych. Czegóż chcieć więcej? Uważajcie tylko, bo zanim się obejrzycie, będziecie mieli już cały parapet mięty, tak szybko się rozrasta!
6. Stewia
Jeśli lubicie słodki smak, stewia może być waszym wielkim sprzymierzeńcem! To idealny słodzik do herbat i naparów, który nie ma kalorii. Gałązki stewii umieść w pojemniku z wodą w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu.
Spróbujecie?
Zawsze to jakiś zielony promyczek w szarości jesienno-zimowej. Zioła w domu Was rozgrzeją zimą (napary!) schłodzą latem (lemoniady), a ich aromat poprawi nastrój.
A jeśli wolicie zacząć od parapetowych zimowych warzyw, zajrzyjcie do artykułu „Warzywne zero waste, czyli warzywa z resztek”.