Do piwnicy
schodzi
się
po
schodkach.
I nigdy nie wiadomo,
kogo
się
tam
spotka:
pająka – który się błąka,
kota – w kłopotach
myszy – w ciszy
nietoperze – … (w sieci znajdziesz cały wiersz, warto przeczytać do końca!)
Suszone pomidory
Przepis prosto z Sycylii
1. Do suszenia wybierz małe, koktajlowe odmiany (czyli takie, jakie najczęściej uprawiamy na balkonach)
2. Pomidory zbierz na 2-3 dni przed planowanym suszeniem i zostaw je w suchym miejscu.
3. W dniu zero (czyli wtedy, kiedy przystępujesz do działania) umyj pomidory i dobrze je wysusz.
4. Przygotuj swoje akcesoria: deskę (taką prawdziwą, drewnianą i łatwą do przeniesienia w razie potrzeby) oraz gęstą siatkę lub gazę.
5. Przekrój pomidory starannie wzdłuż na dwie części. Ułóż je przeciętą stroną do góry na desce.
6. Bardzo ważne jest, żeby przeciąć pomidory wzdłuż, aby widoczne były nasiona. To one muszą się dobrze wysuszyć, żeby suszone pomidory nie spleśniały.
7. Każdą połówkę posyp solą i pozostaw do wyschnięcia na słońcu. Tutaj przydaje się deska, którą w razie potrzeby można przenosić w zależności od tego, gdzie akurat mamy dużo słońca.
8.Ostatnia ważna czynność, zanim zostawisz pomidory i pójdziesz cieszyć się słońcem i latem, to przykrycie pomidorów siatką lub gazą. Radzimy nie pomijać tego kroku. Siatka ma chronić pomidory przed insektami i składanymi przez nie jajkami (nie chcemy mieć przecież suszonych pomidorów „z wkładką”).
9. Jak długo masz teraz czekać? To będzie zależało od ilości słońca oraz wilgotności (zarówno powietrza jak i pomidorów), ale zazwyczaj jest to przedział od 3 do 7 dni.
10. Żebyś czuł/a, że masz udział w tym procesie, podczas suszenia od czasu do czasu odwracaj pomidory.
Gotowe, suche pomidory włóż do torebek na mrożonki wrzuć do zamrażarki, albo przechowuj je w oleju.




Sprawdź zresztą sam/a.