fbpx

PIERWSZY W POLSCE PORTAL O MIEJSKIM OGRODNICTWIE

Piwnica. 
Ciemno, wilgotno i pajęczyny. 
Wstrzymuję oddech i zbiegam jak najszybciej po schodach, chwytam słoik ogórków/buraczków/kompot z truskawek i zwiewam na górę.
Tak to pamiętam z dzieciństwa. 
 
Piwnica z przetworami, która dziś jest jak skarbiec smaków lata, wtedy była trochę jak ta z wiersza Michała Rusinka:

Do piwnicy
schodzi
się
po
schodkach.

I nigdy nie wiadomo,
kogo
się
tam
spotka:

pająka – który się błąka,
kota – w kłopotach
myszy – w ciszy
nietoperze – …
 (w sieci znajdziesz cały wiersz, warto przeczytać do końca!)

Piwnica jest w dzisiejszym artykule bardzo na miejscu, bo jesteśmy w pełni sezonu na warzywne i owocowe przetwory.
Za chwilę zaczyna się #miejskiekiszenie: już dzisiaj możesz zapisać się na listę osób zainteresowanych kursem Miejskie Kiszenie. Dostaniesz od nas informację, jak tylko ruszy tegoroczna edycja!
 
Ale, może oprócz robienia słojów zdrowych kiszonek do postawienia w piwnicy, może masz ochotę zrobić własne suszone pomidory? 

Suszone pomidory

Ponieważ Kasia co roku podczas pobytu na Sycylii suszy pomidory, w tym roku wpadła na pomysł, że w zasadzie w Polsce, która ostatnio latem jest tak ciepła, jak Sycylia, też może się to udać.
Znamy osoby, które suszą własne pomidory używając suszarki do warzyw (i grzybów).
 
Kasia ma dla Was propozycję suszenia pomidorów bez użycia dodatkowego sprzętu. Tak, jak robi się to na Sycylii.
Co jest ważne? Trzeba pamiętać o kilku zasadach, żeby nie okazało się, że cała partia pomidorów nam spleśnieje i trzeba je będzie wyrzucić do kosza.
 

Przepis prosto z Sycylii

1. Do suszenia wybierz małe, koktajlowe odmiany (czyli takie, jakie najczęściej uprawiamy na balkonach)

2. Pomidory zbierz na 2-3 dni przed planowanym suszeniem i zostaw je w suchym miejscu.

3. W dniu zero (czyli wtedy, kiedy przystępujesz do działania) umyj pomidory i dobrze je wysusz.

4. Przygotuj swoje akcesoria: deskę (taką prawdziwą, drewnianą i łatwą do przeniesienia w razie potrzeby) oraz gęstą siatkę lub gazę.

5. Przekrój pomidory starannie wzdłuż na dwie części. Ułóż je przeciętą stroną do góry na desce.

6. Bardzo ważne jest, żeby przeciąć pomidory wzdłuż, aby widoczne były nasiona. To one muszą się dobrze wysuszyć, żeby suszone pomidory nie spleśniały.

7. Każdą połówkę posyp solą i pozostaw do wyschnięcia na słońcu. Tutaj przydaje się deska, którą w razie potrzeby można przenosić w zależności od tego, gdzie akurat mamy dużo słońca.

8.Ostatnia ważna czynność, zanim zostawisz pomidory i pójdziesz cieszyć się słońcem i latem, to przykrycie pomidorów siatką lub gazą. Radzimy nie pomijać tego kroku. Siatka ma chronić pomidory przed insektami i składanymi przez nie jajkami (nie chcemy mieć przecież suszonych pomidorów „z wkładką”).

9. Jak długo masz teraz czekać? To będzie zależało od ilości słońca oraz wilgotności (zarówno powietrza jak i pomidorów), ale zazwyczaj jest to przedział od 3 do 7 dni.
10. Żebyś czuł/a, że masz udział w tym procesie, podczas suszenia od czasu do czasu odwracaj pomidory.

 

 

Gotowe, suche pomidory włóż do torebek na mrożonki wrzuć do zamrażarki, albo przechowuj je w oleju.

krojenie pomidora
przekrojony pomidor
suszone pomidory
suszone pomidory wlasna produkcja
Całkiem łatwe, prawda? Odpowiednia ilość słońca, własne pomidory i gotowe.
Pomidory to w ogóle przetworowy temat rzeka: na zimę można z nich zrobić właśnie suszone pomidory, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, kiszone zielone pomidory oraz nasze ulubione: pomidory kiszone w kefirze. 
Zresztą, kiszenie to też temat rzeka, a w dodatku fajny sposób na zachowanie smaków i zdrowia z Twojego ogródka na zimę. 
Sprawdź zresztą sam/a. 
Daj znać, czy w tym roku obok doniczek i skrzynek z roślinami zainstalujesz na balkonie półkę do suszenia pomidorów?
No i czy zamierzasz schodzić do piwnicy po własnoręcznie przygotowane kiszonki?