Jak hodować sałatę w domu na balkonie lub na parapecie i po kilku tygodniach schrupać listki własnej sałaty? To dziecinnie łatwe! Sałata szybko rośnie i świetnie smakuje na kanapce z pomidorem i szczypiorkiem. To dlatego właśnie to warzywne trio opisałyśmy w naszym poradniku miejskiego ogrodnika.
Żeby hodować sałatę w domu, będziesz potrzebować:
1. Pojemnik (jeśli to możliwe, użyj pojemnika z recyklingu!);
2. Ziemię do wysiewów (my używamy „ziemi uniwersalnej”);
3. Nasiona sałaty (sprawdź na opakowaniu sugerowany termin wysiewu: sałata rzymska na przykład woli ciepełko i wysiewa się ja trochę później niż masłową);
4. Drenaż (kamyki, keramzyt);
5. Używany worek foliowy (bo po co używać nowego, albo folii spożywczej, skoro możemy wykorzystać worek ponownie?);
6. Nożyczki;
7. Gumkę recepturkę.
8. Wykałaczkę.
Działamy!
1. Na dno pojemnika wsyp warstwę drenażu;
2. Na drenaż wsyp warstwę ziemi.
3. I teraz najlepsze: rozsyp nasiona sałaty. Nie za gęsto, żeby miały przestrzeń!
4. Przykryj nasiona około centymetrową warstwą ziemi.
5. Wytnij z worka kawałek folii trochę większy niż powierzchnia Twojego pojemnika.
6. Zamocuj folię na pojemniku za pomocą gumki recepturki.
7. Delikatnie zroś wodą.
8. Zrób w folii dziurki wykałaczką.
9. Całość postaw na nasłonecznionym parapecie.
10. Teraz pilnie obserwuj co się dzieje, raz dziennie zdejmuj folię i – jeśli trzeba – ponownie zraszaj ziemię.
11. Folię zdejmij całkowicie, kiedy spod ziemi wyjdzie większość siewek.
12. Jeżeli siewek jest za dużo (a pisałam, żeby nie siać tak gęsto :-)), to najsłabsze usuń. Nie wyrzucaj ich, może je spokojnie zjeść!
13. Jeśli Twój pojemnik był mały, a roślinek jest dużo, kiedy osiągną trochę większe rozmiary i wykształcą 2-3 liście, może je przesadzić po kilka sztuk do większej doniczki.
I gotowe!