Pozyskiwanie nasion
My -jak co roku- planujemy odłożyć trochę nasion na przyszłą wiosnę. Zależy nam głównie na nasionach papryki oraz tykwo-cukini (o której pewnie napiszemy kiedyś coś więcej, bo budziła spore emocje). Zostawimy po kilka owoców papryki peperoncino oraz pimientos del padron (tak, to te same nasiona, które zostały przywiezione z podróży na Gran Canarię). Kiedy owoce dojrzeją zupełnie, zerwiemy je i wysuszymy nasiona. Najskuteczniej suszy się je rozłożone na gazecie (lub ręczniku papierowym). Kiedy ziarenka będą już zupełnie suche musicie podjąc decyzję, jak je dobrze przechować przez zimę? To właśnie zainspirowało nas do napisania tego posta. Ten, kto zdecydował się na pozyskanie własnych ziarenek, na pewno -tak jak my- stanął przed dylematem: gdzie umieścić je na te kilka zimowych miesięcy, żeby w następnym sezonie zapewnić im dobre kiełkowanie?
Przechowywanie nasion
Wysuszone nasiona należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, gdyż ciepło i wilgotność skracają ich okres przydatności do użycia. Najlepszym sposobem na przechowywanie nasion są papierowe torebki, tekturowe pudełka i materiałowe woreczki (z bawełny lub lnu). Te naturalne materiały bez trudu pochłaniają ewentualny nadmiar wilgoci i są dostatecznie przewiewne.
W sieci znajdziecie wiele inspiracji na przechowywanie nasion w plastikowych pojemnikach, torebkach i pudełeczkach. Nie polecamy jednak takiego rozwiązania, chyba że uda Wam się np. nakłuć pojemnik tak, aby zapewnić wentylację. Szczelne pojemniki narażają nie do końca wysuszone nasionka na pleśń. Jeśli już zdecydujecie się na taką formę przechowywania (trzeba przyznać, że te pojemniki mają swój urok!), pamiętajcie żeby do nich zaglądać i sprawdzać czy nie dzieje się z nimi coś złego. Acha! Uszkodzone ziarna od razu wyrzucamy! Zobaczcie sami przykładowe pojemniki do przechowywania nasion. Ich przygotowanie będzie świetną zabawą także dla dzieci! Jeśli lubicie takie pomysły DIY, to do dzieła:
Opisywanie nasion
Kiedy już wybierzecie odpowiednią formę przechowywania, pamiętajcie żeby koniecznie podpisać nasiona. Napisy chętnie zrobią z Wami dzieci. Dajcie im tylko kolorowe pisaki lub kredki i sami zobaczycie! Albo zamiast pisać mogą narysować warzywo lub owoc.
Warto umieścić na opakowaniu oprócz nazwy rośliny, także datę zebrania ziaren. Średni czas przechowywania nasion to 2-3 lata. Po tym czasie część z nich traci zdolność kiełkowania.
Spójrzcie poniżej na przykładowy czas przechowywania wybranych nasion:
Burak: 4 lata
Ogórek: 5 lat
Papryka: 2 lata
Seler: 3 lata
Marchewka: 3 lata
Szpinak: 3 lata
Kalafior: 4 lata
Sałata: 5 lat
Dynia: 4 lata
Czosnek: 2 lata
Brokuł: 5 lat
Cebula: 1 rok
Pamiętajcie, że to tylko orientacyjny czas. Zależy on od wielu czynników, a sposób przechowywania jest najistotniejszym z nich!
Na pocieszenie
Nawet jeśli jesteś zorganizowany i ostrożny w przechowywaniu nasion, zaakceptuj fakt, że niektóre nasiona po prostu nie wykiełkują w następnym roku. Nie bierz tego do siebie! Potraktuj hodowanie roślin z pozyskiwanych nasion jak eksperyment, a może nawet wyzwanie! Zasiej ziarna pozyskane z własnej cukinii oraz takie kupione w sklepie. Zobacz co się wydarzy i zanotuj wyniki.
Zdobędziesz wiedzę, dzięki której wejdziesz w następny sezon jako mądrzejszy i bardziej doświadczony ogrodnik!
Ciekawostką dla niektórych może być również, możliwości zamrażania nasion. Jest to sposób na bezpieczne przechowywanie nasion przez okres kilku miesięcy do nawet kilku lat.